Coffee has established on Brazilian ground as an indispensable commodity in the country's economy, considering that at least a quarter of its production is destined for export. As a result, Brazilian coffee farming is excellent, based on the inheritance of cultural and historical characteristics.
One of the most common coffee varieties in Brazil is coffea arabica, originally from Ethiopia and propagated by the Arabs. It is the main import, as added to coffea canephora, it totalled 61.62 million 60kg bags destined for foreign countries in 2020, an increase of 25% compared to 2019.
Produção brasileira e exportação de café
Its production is concentrated in the state of Minas Gerais, the homeland of coffee culture. The coffee produced in Minas Gerais is balanced in acidity, intense and with citric and sweet notes, similar to chocolate and caramel.
The variations produced in states such as Espírito Santo and Bahia are sweet, full-bodied, velvety and slightly acidic.
O café é uma commoditie ímpar e a segunda bebida mais consumida no mundo (ficando atrás apenas da água), um símbolo cultural que une a sua proveniência árabe com os produtores internacionais. Presente não apenas em refeições, mas nos dogmas e costumes religiosos e regionais, sendo usado nas mesquitas durante orações ou como uma forma de estimulante. Uma das commodities mais relevantes para o mercado árabe.
Importação de café pelo Mercado Árabe
Ressalta-se que em Abril desse ano (2021) as autoridades do Cecafé (Conselho dos Exportadores de Café do Brasil) se reuniram com os embaixadores do Brasil em Riad, capital da Arábia Saudita, para implementar melhorias nos trâmites de exportação do café para o país e mercado árabe, uma vez que a bebida se encontra no grupo das mais consumidas na região.
Nossa corporação é especializada em conectar os melhores cafeicultores brasileiros aos governos do mercado árabe e setores privados do Oriente Médio e Norte da África.